Vijesti

Uvođenje krute hrane prema BLW metodi

Kao moderna majka, uvijek u potrazi za novitetima, sigurno si čula za uvođenje krute hrane prema BLW metodi ili ‘Beba – vođa dohrane’ odnosno samostalno hranjenje bebe. Ovo je najnoviji trend uvođenja krute hrane sa komadićima, koji koristi sve više majki. Istraživanja pokazuju niz pozitivnih učinaka, ne samo na području hranjenja, već i na tjelesni razvoj djece.

U ovom smo članku prikupili sve što trebaš znati o ovoj metodi i kako to pravilno izvesti.

Kad dođe vrijeme za uvođenje krute hrane…

Mnogi roditelji nude svojoj djeci krutu hranu prije navršenih 6 mjeseci, kako se ne bi dogodilo da zaostanu u razvoju. Unicef, WHO i Ministarstvo zdravstva preporučuju da se u prvih 6 mjeseci dijete hrani isključivo majčinim ili zamjenskim mlijekom. Tek kada dijete usvoji uspravno i samostalno sjedenje u hranilici, dolazi vrijeme da upozna ostale ukuse. Prvo povrće, pa žitarice ili gluten, jaja, meso, ribu, mlijeko i tek na kraju voće. Kada uvodimo krutu hranu, počinjemo dodavati i vodu ili nezaslađeni čaj.

Veganska prehrana bez proizvoda životinjskog porijekla ne preporučuje se za dojenčad. Jaja, meso i mliječni proizvodi sadrže mnogo proteina i vitamina koji su presudni za normalan, zdrav razvoj djeteta. Prilikom uvođenja krute hrane često se dogodi da bebe ispljunu hranu. To ne čine zato što im se ne sviđa okus, već zato što još ne znaju kako progutati hranu. Tvoje strpljenje, vrijeme koje posvećuješ takvoj dohrani i pozitivan stav ključni su čimbenici da tvoje dijete uspješno usvoji svu hranu.

Što je BLW metoda?

I sama si vjerojatno bila dijete koje je odrastalo jedući kašicu odnosno pasiranu hranu. Takav način hranjenja i dalje je uobičajen među majkama. Ali sve više dolazi do izražaja nova metoda koja se naziva BLW (baby-led weaning) ili ‘Beba – vođa dohrane’. To je metoda uvođenja krute hrane, gdje se dijete uvodi u samostalno probavljanje malih komadića hrane umjesto da se hrani pasiranom hranom. Za ovu metodu zaslužni je dr. Gill Rapley, koji vjeruje da to nije novost, već samo način uvođenja krute hrane kakav se koristio još u davnim vremenima. BLW nije toliko način hranjenja, već metoda kojom djetetu prepuštamo inicijativu i tako omogućavamo da izravno i iskustveno upozna hranu. Ne brini, BLW ne znači da dijete više nikada neće jesti pasiranu hranu ili koristiti pribor za jelo.

Pozitivne i negativne strane BLW metode

Roditelji koji su svojoj djeci počeli uvoditi krutu hranu BLW metodom primijetili su da je hranjenje puno zanimljivije i zabavnije. Tako djeca prije nauče gristi i gutati veće komadiće hrane. Držanje hrane u ruci poboljšava pincetni hvat, jača koordinaciju i motoričke sposobnosti. Studije pokazuju da djeca koja se hrane BLW metodom kasnije u životu uživaju u raznovrsnijoj prehrani i manje su izbirljivi kad je u pitanju hrana.*

Stoga, svaka novost sa sobom donosi i niz nedoumica. Kod BLW metode najveća je roditeljska briga mogućnost gušenja većim komadićem hrane. Budi uvjerena da je vjerojatnost za to izuzetno mala. Naravno, u početku se nikada ne bi smjelo ispuštati dijete iz vida dok ga se hrani bilo kojom metodom. Ako dijete hraniš prema BLW metodi, uvijek nakon hranjenja pogledaj u usta, da mali „hrčak“ slučajno možda ne bi zaboravio neki skriveni komadić hrane – to je osobito važno provjeriti prije nego što dijete ide spavati. Još jedna briga roditelja kod ove metode je ta, da će dijete pojesti premalo. Istina je da kod BLW metode treba više vremena za hranjenje i dijete pojede manje hrane, ali ako ga i dalje dojiš ili hraniš zamjenskim mlijekom, tako će se nadomjestiti taj manjak hrane. Međutim, BLW metodu i dalje možeš kombinirati sa pasiranom hranom.

S obzirom će za BLW metodu hranjenja trebati više vremena, pobrini se da tvojem mališanu bude udobno tokom hranjenja odabirom prikladne hranilice. Hranilice FreeON Sven ili FreeON Tin dizajnirane su tako da ih bez brige možeš koristiti od djetetovog 6. mjeseca nadalje. Izuzetno su udobne i jednostavne za čišćenje. Vjeruj nam, kad djetetu ponudiš komadić povrća, on neće završiti samo u trbušćiću, već i svuda okolo.

Koja je idealna veličina komadića hrane?

Uvođenje krute hrane kada je beba sama ‘vođa dohrane’ zahtijeva da hrana bude odgovarajuće veličine, oblika i tvrdoće. Kako dijete ne bi uzelo preveliki zalogaj, komadići bi uvijek trebali biti veličine prsta i, najidealnije, u obliku štapića. Na taj će ih način mališani lako držati u rukama, a dio komadića koji viri iz ruke moći će lijepo grickati. Hrana bi trebala biti dovoljno kruta da ju mališan može držati u ruci, ali dovoljno meka da se može primiti s dva prsta. Prekrute komadiće hrane stoga je dobro omekšati kuhanjem ili blanširanjem. Istraživanje novih okusa i oblika istodobno će biti zabavan i prljav posao, stoga ne zaboravi na multifunkcionalne podbradke.

3 najčešće greške kod BLW metode prehrane

  • Dijete još nije u stanju jesti i gristi, pa mu je potrebna pasirana hrana odnosno kašica. To je istina ako svojoj bebi prerano ponudiš krutu hranu. Beba koja već samostalno sjedi na stolici u dobi od 6 mjeseci lakoće zagristi komad kuhane mrkve i početi je žvakati.
  • Bebi su potrebni zubi za BLW metodu. Zubi s kojima grizemo su iza, a oni često ne narastu prije djetetove prve godine. Stoga ova tvrdnja nije istinita i vjeruje se da mališani mogu s desnima grickati čak i tvrđe komadiće hrane. Osim toga, grizenje hrane može ublažiti bol i nadražene desni kada niknu zubići.
  • Komadići hrane trebali bi biti sitni. Nije baš tako. Komadić povrća ili voća trebao bi biti dovoljno dugačak da ga dijete može držati u šaci i jesti onaj dio koji viri.

Uvođenje inovacija u prehranu lakše je s novom hranilicom! Stoga iskoristi akciju, jer ćeš između 1. i 11. juna ostvariti 13% popusta na sve FreeON hranilice, te kao poklon i podbradak Bubaba by FreeON!