Vijesti

Stol kao središte dječje sobe

lyria clanek 2

Dječja soba je mjesto na kojem se dijete treba osjećati kao kod kuće, sigurno i ugodno. U posljednje vrijeme mame se trude da sobe budu estetski ugodne, privlačne, minimalistički opremljene, no funkcionalne. Neki roditelji se odluče urediti sobu za bebe po principu Montessori, što znači da je soba dizajnirana na način da potakne dijete na neovisnost, istraživanje, aktivnost i na taj način potaknu djetetov fizički, motorički i mentalni razvoj, dok se drugi drže načela klasično opremljene sobe koju nadograđuju šatorom, drvenom kuhinjom, drvenom kućicom za lutke, neke čak i toboganom, zidom za penjanje ili nečim sličnim. Bez obzira koji stil uređenja ste odabrali, nit vodilja uvijek je udobnost i sigurnost djeteta.

Pri opremanju dječje sobe ne smijemo zaboraviti na stol i stolice. Za mlađu djecu imamo niski stol s dvije ili četiri stolice ili klupom, a za stariju djecu ovaj stol ostaje za druženje, dok se školski zadaci obavljaju za radnim stolom.  Stol je središte dječje sobe na kojem se odvijaju mnogobrojne aktivnosti, od društvenih igara, čajnih zabava sa prijateljima, crtanja, stvaranja prvih skulptura od plastelina ili kinetičkog pijeska, igranja drvenim kockicama, LEGO ili Double kockama do sastavljanja raznih slagalica. Dječji stol je mjesto za čitanje, listanje knjiga i slikovnica, lijepljenje naljepnica u albume, bojanje bojanka, pa čak i za ručak.

Stol nije samo koristan komad namještaja, već i presudan u navikama djeteta na strpljenje, upornost, pravilno sjedenje i ponašanje za stolom.