Vijesti

Pravilno pričvršćivanje

Auto-sjedalica je onaj komad opreme za bebe kojem uz kolica posvećujemo najviše pažnje i izdvajamo više novca.  Ako kupujemo kolica po principu modernog izgleda i funkcionalnosti, pri izboru autosjedalice oslanjamo se na sigurnost i udobnost. U današnje vrijeme djeca provode mnogo vremena u automobilu, no istovremeno, s obzirom na gustoću prometa i broj prometnih nesreća, također su mnogo ugroženija te su roditelji spremni potrošiti više novaca za njihovu sigurnost, no ponekad su osim sigurnosti i udobnosti ključne svakodnevne sitnice na koje često zaboravljamo.

Kada kupujemo autosjedalicu, svi se fokusiramo na to kako pričvrstiti sjedalo na vozilo – isofix vodilice, postolje ili sigurnosni pojas automobila, broj i kut naslona, ​​mogućnost produženja i podizanja naslona za glavu, debljina jastučića i mekoću sigurnosnih pojaseva na boku, nasloni za ruke i mnoge druge pojedinosti, zaboravljajući da je presudno kako stavljamo dijete u autosjedalicu i kako ćemo ga pričvrstiti.

PRAVILNO PRIČVRŠĆIVANJE DJETETA

ČVRSTO ZATEGNUTI POJAS
ZAKLJUČAN POJAS
PRAVILNO POSTAVLJEN SIGURNOSNI POJAS

Pravilno pričvršćivanje djetetu daje stabilnost dok sjedi, ali isto tako omogućuje mu da se sigurno kreće i omogućava da sigurnosni pojasevi obavljaju svoj posao u slučaju sudara, što znači da drže dijete u sjedalu i sprečavaju udarce.

Kako pravilno pričvrstiti sigurnosne pojaseve?

  • Kad su u pitanju sigurnosni pojasevi za automobile, kopča mora biti čvrsto zatvorena – uvijek provjerite da se ne može otvoriti i da su pojasevi postavljeni na ramena i dovoljno zategnuti – tako da čvrsto prianjaju uz djetetovo tijelo, ali da ga ne stisnu, no također ne smiju skliznuti s ramena ili dopustiti djetetu da klizne sa sjedala
  • Kada govorimo o automobilskom sigurnosnom pojasu, potrebno ga je pravilno voditi kroz sve vodilice sjedala na autosjedalici kako bi lijepo prianjalo za djetetovo tijelo i autosjedalicu te spriječilo klizanje ili pretjerano kretanje. Čvrsto pričvršćen kopčom sprječava ga da olabavi. Također provjerite je li dovoljno tijesno da dijete ne može izaći iz autosjedalice ili se povući.
  • Najvažnije je da u slučaju sudara pojas bude stegnut i zadrži dijete u sjedalu.

FreeON autosjedalice imaju različite mogućnosti pričvršćivanja sjedala na vozila, tako da smo za naše kupce pripremili i kratki video kako pravilno pričvrstiti bebu i instalirati autosjedalicu u vaše vozilo. Sve videozapise možete pogledati i na našem YouTube kanalu.

Ponekad smo u žurbi, ponekad su djeca bezvoljna, ponekad smo samo malo površni i ne obraćamo dovoljno pozornosti na to kako je i je li dijete pravilno pričvršćeno u autosjedalici. Ponekad nam se čini da tih 200 metara ne mogu igrati ulogu i da se ništa ne može dogoditi za dvije minute od kuće do vrtića, no budimo dosljedniji i pretjerano oprezni prije nego nam 30 sekundi, koliko je potrebno za pričvršćivanje djeteta u autosjedalicu, uzme nekoliko mjeseci ili godina života.

Neka sigurnost uvijek bude na prvom mjestu!