Vijesti

Kolica namijenjena djetetu, moraju ispunjavati mamine zahtjeve

banner sportni vozicki 1 FreeOn Lux 2

Kolica su prvi komad dječje opreme na koji pomislimo kada saznamo da ćemo postati roditelji. U današnje vrijeme, pri odabiru kolica, najviše pažnje obraćamo na dizajn, jer su kolica postala ne samo nužni komad opreme, već i modni dodatak. Pored dizajna, najviše pažnje posvećuju dimenzijama kolica, načinu slaganja, kotačima, kvaliteti ovjesa i cijeni – za svoj novac žele dobiti više.

Kolica 3 u 1 dolaze u kompletu koji sadrži okvir kolica, košaru primjerenu za djecu od 6 mjeseci nadalje (postoje i modeli koji su primjereni za novorođenčad) i jaje, koje vam je potrebno za vožnju u automobilu.

 Prilikom kupovine kolica obratite pozornost na teren po kojem ćete ih i koliko voziti, u kojem automobilu ćete ih prevoziti; o tome ovisi koji okvir ćete odabrati – lakši ili teži, jednostavno složiv, mogućnost slaganja jednom rukom , manji okvir koji se savija i stane u svaki prtljažnik, ili veći i kompaktniji okvir.

Košara za kolica bi trebala biti dovoljno velika, prostrana i prozračna da bi se dijete dobro osjećalo, da zrak cirkulira i da ju se može koristiti što duže. Možete birati između mekanih košara koje se lako slažu i tvrdih košara koje zadržavaju svoj oblik. Košaru je moguće okrenuti u oba smjera vožnje, pa dijete može gledati u vas ili okolinu. Dijete je u košari do svojih 6 mjeseci starosti, ovisno o veličini. Nakon košare, seli se u sportski ili sjedeći dio, na koji je potrebno obratiti više pažnje jer će se dulje koristiti. Prilikom odabira, pripazite na širinu i dubinu sjedećeg dijela – dijete mora imati dovoljno prostora za udobno sjedenje, na sigurnosni pojas – možete birati između sigurnosnog pojasa u tri ili pet točaka, na naslon – za djecu koja ne sjede, mora biti potpuno ravan, da ne opterećuje zdjelicu i nagib nogu – u sjedećem položaju neka budu spuštene, a u ležećem položaju, dignute.

Dodaci na koje mame obraćaju najviše pažnje su: dužina krovića – što je krović duži, dijete je zaštićenije od sunca, košara za potrepštine – u košaru možete staviti sve potrepštine, kupljene stvari, dodatnu odjeću, igračke i sl.. Neka kolica dolaze u kompletu sa prostranim i kompaktnim košarama, uklonjivim štitnikom i torbom za previjanje, dok se za neke modele dodaci moraju zasebno kupiti. Praktične su torbe sa velikim džepovima, sa izoliranim džepom do kojeg dijete neće tako lako doći, sa mrežicom za bočicu i kvalitetnim karabinom ili trakama za brzo i jednostavno pričvršćivanje na kolica.

U dodatnu opremu kolica spada i mreža protiv komaraca koja štiti dijete od insekata, navlaka za kišu, suncobran koji štiti dijete od sunca i sunčevih zraka, a koji se može jednostavno okretati i navlaka za noge za hladnije mjesece.

Bez obzira na funkcionalnost, mame često upotrebu i praktičnost kolica kompenziraju sa dizajnom kolica. Bez obzira na to koja ćete kolica odabrati, pobrinite se da vašem djetetu bude udobno, da ima slobodu kretanja i da su kolica praktična za korištenje. Kada ćete imati pune ruke vrećica, veliku torbu za previjanje, vrhom punu košaru kolica, jedno dijete u desnoj ruci, mobitel u torbici koji ne prestaje zvoniti i dijete koje ne prestaje plakati u kolicima, niti jedna kolica modernog dizajna neće nadjačati praktično slaganje i jednostavnost prenošenja. Upravo ćete u takvoj situaciji najviše cijeniti promišljeni izbor.