Vijesti

Kada je vrijeme za kupovinu hranilice?

Još prije nego se beba rodi vrijeme je za kupovinu opreme za bebe. Dječja kolica, autosjedalica, pelene, klokanice i još mnogo toga. Izgleda kao da podužem popisu opreme koja nam treba nema kraja.

U prvim mjesecima života bebe hranilica nam još nije potrebna, no u kratkom vremenu postaje obavezan dio opreme i koristimo je svakodnevno. Dali ste s dohranom bebe tek počeli ili vaša beba otkriva nove okuse već duže vrijeme, hranilica je nepogrešiv dodatak u svakom domu s malom bebom.

Zašto je uopće trebamo? I koje su prednosti upotrebe hranilice? U daljnjem tekstu otkrivamo pitanja i odgovore koje roditelji najčešće imaju prilikom kupnje hranilice.

Zašto nam je potrebna hranilica?

Hranilica je popularan dodatak za pomoć roditeljima s malom djecom jer je izuzetno praktična za upotrebu i jednostavna za čišćenje. Različiti modeli olakšavaju jednostavno odstranjivanje i namještanje pladnja za hranjenje koje se lako pere u sudoperu ili perilici suđa. I sami znate da s hranjenjem djece hrane ima posvuda, čak i tamo gdje nebi trebalo biti. Jednostavno čišćenje definitivno je značajka o kojoj bi trebali voditi brigu pri kupnji svih proizvoda za bebe, pa tako i kod kupnje hranilice.

Kad hranilicu približite obiteljskom stolu za ručak, vaše dijete se osjeća jednako važno kao i odrasla osoba. Budući da sjedi na istoj visini kao i svi ostali može se aktivno uključiti u obiteljski doručak ili ručak. To mu omogućuje da se aktivno uključi u razgovor i druženje s članovima obitelji. Na taj način dijete razvija svoje komunikacijske sposobnosti i socijalne vještine a istovremeno uči o bontonu oponašajući odrasle za stolom.

Kako spriječiti da se dijete penje po hranilici ili da padne s nje?

Hranilice su prilagođene djetetovoj dobi i dizajnirane su za sprječavanje padova u kojima bi se djeca mogla ozlijediti. Djeca u hranilici moraju biti pričvršćeni sigurnosnim pojasevima, a većina hranilica opremljena je i pladnjevima za hranjenje, koji se po potrebi mogu odstraniti. Kombinacija sigurnosnih pojaseva i pladnja za hranjenje osigurava da je dijete u hranilici fiksno i čvrsto sjedi na mjestu. Također treba voditi brigu i o tome da dijete u hranilici mora biti pod nadzorom roditelja ili odrasle osobe.

Kasnije sa starijom djecom pladanj hranilice možete odstraniti i omogućiti djetetu da se samo popne, uz vašu pristunost. Za ove primjene posebno su popularne drvene hranilice koje možete potražiti na web shopu FreeON!

Dali se hranilica može prilagoditi ovisno o djetetovoj starosti?

Naravno! Obično su pojedini modeli hranilica dizajnirani za određenu dobnu skupinu, a mnogi modeli imaju opcije dodatnog prilagođavanja potrebama djeteta prema visini i težini.

Hranilicu možemo početi upotrebljavati vrlo rano, neki modeli su primjereni za djecu od 6 mjeseci starosti. Kasnije se hranilica prilagođava po visini, a neki modeli omogućuju i namještanje leđnog naslona u više pozicija ili naslona za noge. Također kod većine hranilica može se skinuti pladanj za hranjenje i hranilicu možete približiti obiteljskom stolu. Tako djetetu omogućujete da se prilikom doručka, ručka ili večere da aktivno sudjeluje u razgovoru s članovima obitelji.

Jedna ste od obitelji koja često putuje?

Ako idete na duži put automobilom lako je povezete sa sobom. Neke obitelji se odlučuju na kupnju dodatne hranilice koju upotrebljavaju kod baka i djedova. Prijenosne hranilice su posebno praktične za takve upotrebe, bake i djedovi ih jednostavno mogu sastaviti i kasnije rastaviti i pospremiti jer ne zauzimaju puno mjesta.

Ili možda imate malo prostora? Onda je svakako smisleno da razmislite o kupnju prijenosne hranilice koja zauzima jako malo prostora i jednostavna je za prenošenje od točke A do točke B.