Vijesti

Kada je pravo vrijeme da se dijete preseli u svoju sobu?

Podrazumijeva se da u prvim mjesecima želite dijete imati što bliže sebi. Ponosna ste i sretna mama koja se ne može odvojiti  od svoje bebe, a s druge strane puni brige i razmišljanja o tome šta radi tvoja beba. Mjeseci prolaze, beba marljivo spava i raste, a zatim dolazi trenutak sučeljavanja sa spoznajom da već mjesecima ne spavate i da je vrijeme da mališan ode u svoju sobu. Saznajte kada je vrijeme za taj korak i kako se najbolje pripremiti za njega.

Zajedničko spavanje djeteta i roditelja

Spavanje s roditeljima u prvim mjesecima vrlo je praktično rješenje, jer nije potrebno ustajati i odlaziti u drugu sobu, pogotovo ako se vaše dijete često budi. Spavanje bebe s roditeljima u krevetu također je prikladno za noćno dojenje, jer samo privijete bebu k sebi, bez ustajanja iz kreveta i uključivanja svjetla. U svakom slučaju, preporučuje se da dijete spava u vlastitom krevetu, krevetiću ili close&free krevetu, kako bi imalo potreban prostor, mir i sigurnost. Spavanje u istom krevetu s roditeljima ne samo da može dovesti do nepredvidivih situacija, nego je i kvaliteta spavanja puno lošija. Mjeseci prolaze, beba se noću sve manje budi i spava poput anđela, a vi se i dalje budite poput uplašenog zeca, čim se pomakne ili zastenje. Pronalazite se u tekstu? Tada je definitivno vrijeme da se dijete navikne na spavanje u svojoj sobi.

Kada preseliti dijete u njegovu sobu?

Spavanje s roditeljima je sjajno, ali prije ili kasnije može postati zamorno. Sasvim je normalno da čak i starijoj osobi treba malo privatnosti i vremena da bi stekli kvalitetan odmor. Ne postoji tačna linija razdvajanja u kojoj dobi dijete treba preseliti u svoju sobu. Kada za to dođe vrijeme, pravilo je da što prije dijete naviknete na njegov prostor i uspostavite navike spavanja, kako bi lakše i brže prihvatilo promjene. Neki roditelji  premještaju bebu u sobu kada savlada ritam spavanja i ne budi se često, drugi premještaju bebu kada prestanu dojiti, treći misle da je dob od 4 mjeseca prva dobna granica kada beba može spavati u svojoj sobi. U svakom slučaju, postoji zajedničko mišljenje da dijete mora otići spavati samo u svoju sobu do dobi kada krene u školu, otprilike oko 6 godine.

Zašto je dobro da dijete spava u svojoj sobi?

Prvi razlog je definitivno kvaliteta spavanja, kako za vas, tako i za bebu. Ako vas probudi svako djetetovo kretanje, tada će vaše dijete biti uznemireno vašim glasnim disanjem, noćnim odlascima u wc ili zvukom budilice. Premalo ili loše spavanje dovodi do mnogih problema, od slabosti, razdražljivosti, emocionalnih slomova, umora.. Spavanje u vašoj sobi ima i mnogo drugih učinaka koji su važni za lični razvoj djeteta. To je prvi korak neovisnosti, gdje dijete pobjeđuje strah od samoće, tame i „babaroga“ i tako stječe neovisnost i samopouzdanje. Dijete razvija osjećaj sigurnosti, unatoč činjenici da roditelj nije fizički s njim, što je u redu kad se dijete počne pripremati za vrtić ili kasnije kad krene u školu. Ako naviknete dijete na samostalnost, nećete imati problema ako ga pošaljete na čuvanje nani i odvojite večer za sebe.

Kako privikavati dijete da spava u svojoj sobi?

Morate biti vrlo oprezni kada privikavate dijete da spava u svojoj sobi, jer nagle promjene mogu ostaviti snažne psihološke posljedice od osjećaja nesigurnosti, tjeskobe, napuštenosti do strahova, razdražljivosti ili čak agresije. Ako je dijete jako vezano za vas, započnite s upoznavanjem postupno, s popodnevnim odmorom u njegovoj sobi, s otvorenim vratima, ili nabavite slatku noćnu svjetiljku. Nemojte ga zastrašivati ili osamostaljivati, radije ga motivirajte pozitivnim podražajima, na primjer, pročitajte mu priču prije spavanja u njegovom krevetu. S namještajem i dječjom opremom možete napraviti ugodno okruženje koje će mu se svidjeti u kojem će se osjećati sigurno, a starija djeca mogu biti uključena u postupak opremanja ili odabira boja, namještaja i ostalih dodataka. Što više vremena dijete provodi u svojoj sobi, to više postoje njegov omiljeni kutak. Strpljenje, ustrajnost i odlučnost, ključni su pokazatelji u postizanju da dijete samostalno spava. Čak i ako dijete dođe za vama i zaplače, ne dopustite da vas suze slome, bez riječi i nagovaranja vratite ga u njegovu sobu i ponavljajte to dok ne odustane. Napokon, djeca svakodnevno testiraju naše granice i to će sigurno primjenjivati dok prolazi.