Vijesti

Izaberite sigurnu autosjedalicu za vaše dijete

 

Pored kolica, autosjedalica je definitivno komad opreme na koji roditelji obraćaju mnogo pažnje. Kupnja autosjedalice jedan je od većih financijskih izdataka koji mora zadovoljiti mnogo zahtjeva, stoga je bitno odvojiti vrijeme i dobro razmisliti o odabiru. Vaš odabir bitan je za sigurnost vašeg djeteta, stoga autosjedalica mora ispunjavati sve vaše zahtjeve i sigurnosne standarde. Djeca često sjede u autosjedalici i po nekoliko sati, putuju stotinama kilometara i koriste je svakodnevno. Nesreća se može dogoditi bilo kada, bez obzira vozite li se tek nekoliko minuta ili nekoliko stotina kilometara, stoga je bitno da dijete bude sigurno.

Većina roditelja se odlučuje za kupovinu autosjedalice kada dijete preraste školjku, a do tog trenutka ne razmišljaju koliko zahtjeva autosjedalica mora ispunjavati i koliko je odabir zahtjevan. Kako bismo vam olakšali kupovinu autosjedalice, naveli smo nekoliko osnovnih informacija koje su ključne za odabir.

Autosjedalice su podijeljene u četiri skupine određene težinom djeteta:

Za novorođenčad koristimo školjke skupine 0: od 0 do 10kg i 0+: od 0 do 13 kg, a to su posebne autosjedalice namijenjene dojenčadi od 0 kg ili od rođenja i pružaju udobnu i sigurnu vožnju jer imaj nagnutu i integrirano uzglavlje koje smanjuje silu koja djeluje na glavu vrat. Primjerene su za djecu do 9 mjeseci (do 10 kg) ili do 1 godine starosti (do 13 kg).

Autosjedalice 0+ / 1: Autosjedalice od 0 do 18 kg okrenuta su u suprotnom smjeru od vožnje i moraju imati nagib. Prikladne su za djecu od 0 do 4 godine ili od 0 – 18 kg. Okrenute su su u suprotnom smjeru vožnje i imaju mogućnost podešavanja nagiba, prilagođavajući kut sjedenja prema djetetovoj dobi ili fizičkom razvoju.

Za djecu težu od 9 kg razlikujemo tri skupine autosjedalica. Skupina 1: 9 do 18 kg uključuju autosjedalice koje se koriste u smjeru vožnje i u skladu s postavljanjem, štite dijete.  Skupina 2: od 15 do 25 kg i skupina 3: od 22 do 36 kg su najčešće zajedno. Ove autosjedalice prikladne su za djecu od 15 do 36 kg.

Autosjedalice se mogu ugraditi u automobil na više različitih načina: sa sigurnosnim pojasom u tri točke, sa Isofix sistemom koji ima dvije točke sidrišta, u grupi 1 Top Teather ili dodatno, treće sidrište te postolje koje je pričvršćeno pomoću Isofixa.

Na snazi je novi iSize standard koji je u skladu s ECE-R 129 i određuje maksimalnu težinu do koje dijete može sjediti u autosjedalici. Za iSize, dijete mlađe od 15 mjeseci treba sjediti u suprotnome smjeru vožnje, što smanjuje rizik od zlouporabe autosjedalice. Izbor autosjedalice vrši se prema visini i bez obzira na težinu djeteta. Međutim sva iSize sjedala testirana su na bočne udare u skladu s propisima. No, ne treba zanemariti da se oba standarda, i ECER44/04 i iSize (ECE-R 129) i dalje primjenjuju.

Pri odabiru  autosjedalice, također morate obratiti dodatnu pozornost na dizajn sjedala i pojasa kojime pričvršćujete dijete u autosjedalici te načinu na koji stavljate dijete u autosjedalicu.  Sve više roditellja želi mogućnost skidanja navlake da ej mogu oprati jer djeca u autosjedalici često nešto jedu i piju, pa se one brzo zaprljaju, što im olakšava održavanje.

U svakom slučaju, vrijedi obratiti više pozornosti na izbor autosjedalice nego na kolica, ležaljke ili kolijevke jer o njihovoj kvaliteti i testiranju može ovisiti život djeteta.