Vijesti

5 razloga zašto koristiti nosiljku

Korištenje nosiljke česta je tema rasprava, međutim ovaj način nošenja djece majkama je poznat već hiljadama godina. Razna plemena diljem svijeta još uvijek nose djecu u “improviziranim” nosiljkama , gdje god idu, pa tako i na posao. Samo pomislite kako je prije izuma kolica nošenje u nosiljci bio jedini način kretanja s bebom, a tada majke nisu imale niti ležaljke, ljuljačke ili hranilice u koje bi bebu smjestile dok pripremaju hranu ili obavljaju razne kućanske poslove. U nastavku pročitajte kako vam korištenje nosiljke olakšava život.

1. Daje ti više slobode

Iako je u početku ne želite ispustiti iz ruku, nošenje bebe može brzo postati zamorno, pogotovo kada dijete dobiva na težini tijekom mjeseci. Korištenjem nosiljke odjednom ćete imati dvije slobodne ruke, a moći ćete se nositi i sa svim stepenicama, usponima ili neravnim terenima, što kolicima može predstavljati veliki problem. Upravo zbog slobode kretanja tokom korištenja nosiljke su toliko popularne među roditeljima jer ih možete koristiti kako kod kuće, tako i u kupovini, šetnji, izletu u prirodu ili u obilasku muzeja. I ne samo da je vama praktično, nego je i bebi puno zabavnije gledati svijet iz maminog naručja nego iz kolica.

2. Pruža najbliži kontakt s djetetom

Nošenje bebe na prsima ima umirujući učinak na vaše i njegovo dobro. Dijete osjeća vašu blizinu, umiruje ga, daje mu osjećaj sigurnosti i povjerenja. Zbog toga će beba prirodno manje plakati, što u konačnici znači manje stresa. U nosiljci je dijete aktivnije uključeno u ono što se oko njega događa – uključeno je u vaš razgovor s drugima, prati korake kretanja, što također pozitivno utječe na razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti. Također, roditeljima je vrlo važna blizina djeteta, dodir i otkucaji srca glavna su poveznici, a osim toga roditelj uvijek drži dijete na oku i odmah primijeti ako nešto nije kako bi trebalo biti.

FreeON_Marles-090_mini.

3. Sprječava razne zdravstvene probleme

Prilikom odabira nosiljke bitno je da ona omogućava pravilno nošenje djeteta odnosno pravilan položaj za razvoj kukova i kralježnice. Sve dok kupujete provjerenu marku i slijedite upute proizvođača, korištenje nosiljke izvrstan je izbor. Korištenje nosiljke , ali ne prekomjerno, također može spriječiti plagiocefaliju odnosno sindrom zaležane glavice, a neke majke kažu da korištenje nosiljke ublažava kolike i trbušne grčeve.

4. Jednostavnije dojenje

Dojenje u nosiljci svakako može biti jedna od većih prednosti, pogotovo kada putujete s bebom i treba vam intiman prostor za dojenje. Moderne nosiljke omogućuju nošenje u različitim položajima, tako da možete lako okrenuti bebu prema sebi i dojiti diskretno, bez znatiželjnih pogleda. Jeste li znali da blizak kontakt s bebom doprinosi boljoj laktaciji mlijeka?

5. Olakšava život roditeljima

S uspavanim djetetom na prsima možete pripremiti ručak,  složiti odjeću, pospremiti stan, kupovati u trgovini. S jednim djetetom na prsima možete se više posvetiti drugom djetetu koje možda već skakuće oko vas i treba sigurnu majčinu ruku . Korištenje nosiljke omogućuje i ocu uspostavljanje prisnog i bliskog odnosa s djetetom.

Na tržištu postoji mnogo različitih nosiljki s mnogo funkcionalnosti i načina korištenja. Pri izboru nosiljke bitno je da ona djetetu omogućava pravilan “M” položaj nogu i kralježnice te da pruža potporu djetetovoj glavi, a istovremeno mora biti udobna i roditelju. Takva je, na primjer, FreeON Easy Move 3 u 1 nosiljka koja omogućuje nošenje djeteta u tri različita položaja, ovisno o razdoblju odrastanja, a 3D mrežasta tkanina osigurava da korištenje nosiljke bude ugodno i tijekom toplih ljetnih dana.